Oma's stoofpotje met zilveruitjes
De bladeren beginnen al aardig van de bomen te vallen. Het ziet er prachtig uit met al die herfstkleuren. De wintertijd gaat vannacht in en daar hoort een herfstdiner bij.

Bereidingstijd 30 minuten (en 2 uur stoven)
Voor 2 personen
Ingredienten
300 gram magere runderlappen
12 gram roomboter
250 ml vleesbouillon (tablet)
1 plakje ontbijtkoek in blokjes gesneden
1/2 pot zilveruitjes (uitgelekt)
1 takje selderij (of uit een potje met droge selderij)
5 middelgrote aardappelen (geschild)
1 ei
1/2 kropsla
1 1/2 eetlepel zelfgemaakte yoghurtdressing (zie recept hieronder)
Bereidingswijze
1. Bestrooi de runderlappen met zout en peper. Smelt de boter in de braadpan
Bak de runderlappen aan beide kanten bruin aan.
2. Schenk de bouillon in de pan en breng het tegen de kook. Voeg ontbijtkoek,
zilveruitjes en selderij toe en stoof de runderlappen afgedekt op laag vuur in 2 uur gaar.
3. Kook na 1,5 uur de aardappelen in water in 20 minuten gaar. Kook het ei in 8 minuten
hard. Pel het ei en snijd het in plakjes. Doe de sla in een kom en schep de dressing er
doorheen en maak af met de plakjes ei en peper.
4. Verdeel de stooflappen met de saus over 2 borden. Schep er de aardappelen bij
en serveer de sla. Ook lekker met rode kool.
Voedingswaarde 546 per persoon
42 gram eiwit
60 gram koolhydraten
14 gram vet
NB. Lekker met appel abrikozen compote. (wil je dit ook zelf maken kijk dan bij onderstaand recept)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept voor zelfgemaakte yoghurtdressing
(voor 2 personen)
Ingrediënten
4 eetlepels magere yoghurt
1/2 theelepel mosterd
1 1/2 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
10 gram verse bieslook
Bereidingswijze
De yoghurt samen met de mosterd en citroensap gladroeren. Olie erdoor kloppen
en de dressing op smaak brengen met zout en peper. De bieslook fijnknippen boven de dressing en erdoor roeren.
NB. Yoghurtdressing is ook lekker bij komkommersalade.
---------------------------------------------------------------------------------------
Recept voor appel abrikozen compote
voor 2 personen
Bereidingstijd: 20 min.
Benodigdheden:
1 appel (kies een fris zure appel als granny smith, golden delicious of goudreinette)
4 abrikozen (uit pot)
1/4 theelepel kaneelpoeder
2 theelepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel van het sap uit de pot met abrikozen of water
citroensap Bereidingswijze:
Begin met het schillen van de appel. Verwijder het klokhuis en snijd deze vervolgens in kleine blokjes.
Besprenkel de appel met een klein beetje citroensap zodat deze niet bruin wordt. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en doe de abrikozen en de appel in een klein pannetje. Voeg hieraan de suiker, het kaneel en het sap/water toe. Zet het pannetje op een zacht vuurtje en laat dit ongeveer 5-10 minuten pruttelen.
Ik vind het lekker als de appel een beetje zacht is geworden.
Serveer het compotje van appel en abrikoos met bijvoorbeeld ijs of yoghurt.