Zelfgemaakte vegetarische erwtensoep met rode linzen


Wat eet je in het weekend als je geen zin hebt om een uitgebreide maaltijd te koken? Dan maak ik vaak een maaltijdsoep met veel groente. Supergezond en gemakkelijk. Hierbij serveer ik vaak stokbrood uit de oven met een klein laagje roomboter. Zondag. Een dag om lekker te relaxen

Vaak heb ik zondag's geen zin meer om zo lang in de keuken te staan. Ik maak zondag's dus bijna nooit een standaard maaltijd met aardappelen, groente en vlees. Toch is het lekker om wel wat warms binnen te krijgen en daarom maak ik vaak maaltijdsoep. Ik noem dit mijn 'restjes' soep, omdat ik alle restjes groente die ik in de koelkast heb liggen opmaak en deze combineer met bijv. spliterwten om een zelfgemaakte erwtensoep te maken of om de groente te gebruiken om een groentesoep te maken. Als bouillon gebruik ik vaak een bouillonblokje, maar je kunt de soep natuurlijk ook maken volgens oma's recept. Bouillon getrokken van een soepbot met soepvlees. Dit duurt alleen wel langer, maar is ook erg lekker. Vegetarisch Omdat mijn oudste dochter vegetarisch is maak ik vaak vegetarische soep met een groentebouillonblokje waar minder zout aan is toegevoegd.

Waarom is deze soep zo gezond?

In peulvruchten zitten veel gezonde voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Eiwitten hebben we nodig om onze lichaamscellen te onderhouden. Koolhydraten gebruikt ons lichaam als belangrijkste brandstof om allerlei lichaamsprocessen te kunnen laten uitvoeren (zoals eten verteren, het hart laten slaan, onze longen laten ademen enz). In spliterwten en linzen zitten ook veel vezels die zorgen dat onze darmen goed kunnen werken, maar ook zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor we minder zin hebben aan ongezonde producten, als koekjes en snoep. Peulvruchten bevatten bovendien weinig vetten, dus zijn ze goed voor ons hart en onze bloedvaten. Een gezond soepje, dus.

Recept vegetarische erwten/rode linzen soep

Voorbereiding: 15 minuten Bereiden: 1 uur Voor 4 personen Ingrediënten - 2 liter water - 2 groentebouillonblokjes (het liefst bouillonblokjes met minder zout, bijv. van Maggi) - 100 gram spliterwten - 300 gram rode linzen - peper (uit de pepermolen) - zeezout - 2 aardappelen (in blokjes gesneden) (zoete aardappel is ook erg geschikt om in de erwtensoep te doen) - 1 laurierblaadje - een halve stengel bleekselderij - 1 winterwortel (in stukjes gesneden) - 1 prei (gewassen en in kleine stukjes gesneden) - een kwart knolselderij (in kleine stukjes gesneden) - 1 grote ui (in stukjes gesneden) - 6 takjes selderij (in kleine stukjes gesneden) - 100 gram rode linzen - volkoren stokbrood - roomboter (voor op het stokbrood) - (eventueel een ambachtelijke rookworst als je geen vegetarische soep wilt) Bereiden 1. Meet 2 liter water af en giet het koude water in een grote pan

2. Voeg de 2 bouillonblokjes aan het water toe

3. Was de spliterwten en de rode linzen en voeg ze bij het water 4. Breng het water met de erwten en de linzen aan de kook en kook de peulvruchten op halfhoog vuur in een half uur gaar. Als er schuim ontstaat haal je dit weg. 5. Ondertussen snijd je bleekselderij, knolselderij, prei, ui, aardappelen en wortel in kleine stukjes. Je proeft of de erwten al gaar zijn en daarna voeg je alle gesneden groente, het laurierblaadje en de gesneden aardappelen toe aan het water.

6. Laat alles dan nog een half uur op een laag vuur doorkoken met de deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door, zodat de soep niet aanbrandt. Ruim ondertussen alles op van het aanrecht. 7. Verwarm in het laatste kwartier de oven 10 minuten voor op 200 graden, maak het stokbrood iets nat met de handen en leg het stokbrood in een oven en bak deze in 7 minuten bruin. 8.. In de laatste minuut voeg je fijngesneden selderij toe en kookt deze mee. Proef de soep even en breng op smaak met zeezout en peper.

9. Mis je toch het stukje rookworst in de soep. Koop dan een ambachtelijke rookworst, verwarm deze in warm water en voeg het na afloop in stukjes aan de soep toe.

10. Proef even of de groente gaar zijn. Ze mogen nog wel een beetje een 'bite hebben. Ze hoeven dus niet supergaar te zijn. Eet smakelijk!!

NB. Als je twee keer zoveel soep maakt dan kun je de andere helft in een bak in de diepvries bewaren, voor als je een keer laat uit het werk komt. Deze soep is in de diepvries zeker een half jaar te bewaren.


223 keer bekeken0 reacties